19 de gener de 2022

Habitatge: Informació general

Busques un habitatge de lloguer?

Si t’has decidit a viure en un pis o casa de lloguer, has de conèixer determinats aspectes relacionats amb la cerca: quina mena d’habitatge vols, tipus de contracte, ajuts, serveis d’assessorament disponibles…

En el següent enllaç trobaràs idees i consells per a trobar un espai adequat a les teves necessitats i a les teves possibilitats.

https://jovecat.gencat.cat/ca/temes/habitatge/llogar/

 

Busques un habitatge per compartir?

Compartir pis amb companys o bé llogar una habitació són de les formes més assequibles de viure pel teu compte quan ja hagis decidit emancipar-te.

En el següent enllaç trobaràs informació de les qüestions que et convé tenir en compte si vols compartir pis amb companys o bé llogar una habitació.

https://jovecat.gencat.cat/ca/temes/habitatge/compartir/

Comences la universitat i necessites trobar pis fora de la Garrotxa, aquí trobaràs alguns enllaços de pàgines on poder buscar pis per compartir amb estudiants o amb gent gran.

Pisos per compartir:

Si els estudis t’obliguen a viure lluny durant una temporada i no t’interessa llogar ni compartir pis, pots instal·lar-te en una residència o en un col·legi major, o conviure amb una persona gran i oferir-li companyia a canvi d’allotjament. Les universitats també t’ofereixen serveis per trobar l’allotjament que més s’adapti a les teves necessitats. Esbrina si aquestes opcions d’allotjament per a estudiants són les que et convenen.

En el següent enllaç trobaràs un munt d’informació de residències, col·legis majors i programes de convivència amb gent gran. Esbrina si et convenen.

https://jovecat.gencat.cat/ca/temes/habitatge/allotjament_per_a_estudiants/

 

Busques un habitatge per comprar?

Vols comprar un pis i no saps com posar-t’hi? En el següent enllaç trobaràs idees i recomanacions per posar-hi fil a l’agulla. Delimita la teva cerca, familiaritza’t amb els tràmits i despeses i informa’t dels ajuts econòmics que hi ha per a l’habitatge.

https://jovecat.gencat.cat/ca/temes/habitatge/comprar/

 

Models alternatius d’accés a l’habitatge

A banda de comprar o llogar hi ha altres maneres d’accedir a un habitatge. Són models alternatius que poden adaptar-se a les possibilitats i a les característiques de les persones joves.

En el següent enllaç trobaràs informació sobre la masoveria urbana, cooperatives d’habitatge, copropietat… perquè puguis decidir-te.

https://jovecat.gencat.cat/ca/temes/habitatge/models-alternatius-dacces-i-tinenca-de-lhabitatge/index.html

 

Habitatge de protecció oficial (HPO)

Un habitatge de protecció oficial (HPO) és, en teoria, més barat que no pas un de lliure. Per accedir-hi és requisit indispensable estar inscrit al Registre de Sol·licitants d’HPO.

El registre està compost pels registres propis d’ajuntaments i també de l’administració de la Generalitat de Catalunya, per la qual cosa es fa molt més fàcil la recerca d’informació sobre els municipis que disposen
de promocions d’HPO i els que no.

S’hi pot inscriure qualsevol persona amb residència a Catalunya i no hi ha terminis per tramitar la sol·licitud d’inscripció. Un cop feta, la inscripció té una vigència de 3 anys.

Els interessants s’han d’inscriure obligatòriament al municipi on resideixen, tot i que es poden indicar altres municipis de demanda, fins a un màxim de tres. En el cas de la Garrotxa, els empadronats a Olot faran la inscripció a l’Oficina Local d’Habitatge i els empadronats a la resta de municipis de la comarca, faran la inscripció al Consell Comarcal de la Garrotxa.

El fet d’estar inscrit dóna dret a participar als processos d’adjudicació d’HPO, sempre i quan es compleixin els requisits exigits en cada
promoció.

Ajuts per a l’adquisició d’habitatges nous amb protecció oficial

Es poden sol·licitar ajuts consistents en poder optar a un
préstec convingut per a l’adquisició d’habitatges amb protecció oficial
nous en qualsevol dels tres règims existents:

  • HPO de règim especial
  • HPO de règim general
  • HPO de preu concertat

A qui va dirigit? A totes les persones que adquireixin un habitatge nou amb protecció oficial.