28 de juny de 2022

Habitatge: Informació general

Subvencions del Bo Lloguer Jove 2022

Si tens entre 18 i 35 anys i ets titular d’un contracte de lloguer com a domicili habitual i permanent, pots sol·licitar aquest ajut amb caràcter retroactiu des de l’1 de gener d’aquest any 2022.

Pots rebre un ajut de 250€ màxim al mes.

Obert el termini per presentar sol·licituds del 8 de juny a les 9h fins al 17 de juny a les 17h.

Atenció, les subvencions s’atorgaran per ordre de sol·licitud, per tant, com abans presentis la teva sol·licitud (amb tota la documentació requerida), més possibilitats tindràs de rebre-la. 

Si tens dubtes, hi ha  disponible un apartat de preguntes freqüents per consultar tot el que necessites saber.

Accés al tràmit de la subvenció, aquí.

Busques un habitatge de lloguer?

Si t’has decidit a viure en un pis o casa de lloguer, has de conèixer determinats aspectes relacionats amb la cerca: quina mena d’habitatge vols, tipus de contracte, ajuts, serveis d’assessorament disponibles…

En el següent enllaç trobaràs idees i consells per a trobar un espai adequat a les teves necessitats i a les teves possibilitats.

https://jovecat.gencat.cat/ca/temes/habitatge/llogar/

Busques un habitatge per compartir?

Compartir pis amb companys o bé llogar una habitació són de les formes més assequibles de viure pel teu compte quan ja hagis decidit emancipar-te.

En el següent enllaç trobaràs informació de les qüestions que et convé tenir en compte si vols compartir pis amb companys o bé llogar una habitació.

https://jovecat.gencat.cat/ca/temes/habitatge/compartir/

Comences la universitat i necessites trobar pis fora de la Garrotxa, aquí trobaràs alguns enllaços de pàgines on poder buscar pis per compartir amb estudiants o amb gent gran.

Pisos per compartir:

Si els estudis t’obliguen a viure lluny durant una temporada i no t’interessa llogar ni compartir pis, pots instal·lar-te en una residència o en un col·legi major, o conviure amb una persona gran i oferir-li companyia a canvi d’allotjament. Les universitats també t’ofereixen serveis per trobar l’allotjament que més s’adapti a les teves necessitats. Esbrina si aquestes opcions d’allotjament per a estudiants són les que et convenen.

En el següent enllaç trobaràs un munt d’informació de residències, col·legis majors i programes de convivència amb gent gran. Esbrina si et convenen.

https://jovecat.gencat.cat/ca/temes/habitatge/allotjament_per_a_estudiants/

Busques un habitatge per comprar?

Vols comprar un pis i no saps com posar-t’hi? En el següent enllaç trobaràs idees i recomanacions per posar-hi fil a l’agulla. Delimita la teva cerca, familiaritza’t amb els tràmits i despeses i informa’t dels ajuts econòmics que hi ha per a l’habitatge.

https://jovecat.gencat.cat/ca/temes/habitatge/comprar/

 

Models alternatius d’accés a l’habitatge

A banda de comprar o llogar hi ha altres maneres d’accedir a un habitatge. Són models alternatius que poden adaptar-se a les possibilitats i a les característiques de les persones joves.

En el següent enllaç trobaràs informació sobre la masoveria urbana, cooperatives d’habitatge, copropietat… perquè puguis decidir-te.

https://jovecat.gencat.cat/ca/temes/habitatge/models-alternatius-dacces-i-tinenca-de-lhabitatge/index.html

 

Habitatge de protecció oficial (HPO)

Un habitatge de protecció oficial (HPO) és, en teoria, més barat que no pas un de lliure. Per accedir-hi és requisit indispensable estar inscrit al Registre de Sol·licitants d’HPO.

El registre està compost pels registres propis d’ajuntaments i també de l’administració de la Generalitat de Catalunya, per la qual cosa es fa molt més fàcil la recerca d’informació sobre els municipis que disposen
de promocions d’HPO i els que no.

S’hi pot inscriure qualsevol persona amb residència a Catalunya i no hi ha terminis per tramitar la sol·licitud d’inscripció. Un cop feta, la inscripció té una vigència de 3 anys.

Els interessants s’han d’inscriure obligatòriament al municipi on resideixen, tot i que es poden indicar altres municipis de demanda, fins a un màxim de tres. En el cas de la Garrotxa, els empadronats a Olot faran la inscripció a l’Oficina Local d’Habitatge i els empadronats a la resta de municipis de la comarca, faran la inscripció al Consell Comarcal de la Garrotxa.

El fet d’estar inscrit dóna dret a participar als processos d’adjudicació d’HPO, sempre i quan es compleixin els requisits exigits en cada
promoció.

Ajuts per a l’adquisició d’habitatges nous amb protecció oficial

Es poden sol·licitar ajuts consistents en poder optar a un
préstec convingut per a l’adquisició d’habitatges amb protecció oficial
nous en qualsevol dels tres règims existents:

  • HPO de règim especial
  • HPO de règim general
  • HPO de preu concertat

A qui va dirigit? A totes les persones que adquireixin un habitatge nou amb protecció oficial.