A través del programa Erasmus+

Si estàs estudiant a una universitat espanyola i vols marxar a realitzar fer un Erasmus d’un semestre o tot un curs acadèmic a l’estranger, adreça’t al Departament de Relacions Internacionals de la teva universitat.

El seu equip t’explicarà les opcions que tens per marxar a través del programa Erasmus+ de la Unió Europea, o gràcies a convenis bilaterals del propi centre amb d’altres a l’estranger. Si tries anar-te’n “a través” de la teva universitat:

  • Tindràs més facilitats, i hi seguiràs matriculat/ada marxant en concepte d’intercanvi temporal i no hauràs de pagar les taxes de la universitat estrangera.
  • Rebràs ajuda per sufragar les despeses addicionals: manutenció, viatge, allotjament… Aquestes beques es tramiten a través dels Departament de Relacions Internacionals de les universitats.
  • Tingues en compte que quan beneficiari d’una beca Erasmus pots sol·licitar les Beques MOBINT de l’AGAUR (Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca): ajudes econòmiques complementàries destinades a estudiants que realitzen un intercanvi, a Europa o fora.

Per lliure

Si vols marxar per lliure, primer hauràs de pensar a on, pots fer una cerca genèrica al web bachelorportal.

A qualsevol país de la Unió Europea els preus dels estudis superiors són els mateixos per a ciutadans amb la nacionalitat d’un país membre. Hi ha països on estudiar és gratuït o molt econòmic, i d’altres que ofereixen ajudes o préstecs.

Si decideixes matricular-te per lliure a una universitat estrangera, pensa, primer, que has de començar a planificar l’estada ben bé un any abans de marxar, ja que, en alguns països, els períodes de prematriculació s’inicien al gener, i per a algunes carreres, a l’octubre.

A Europa, generalment, es demana la titulació de Batxillerat i les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) per accedir a un grau universitari.

En funció del país de destí, podran demanar-te:

  • La traducció jurada i altres documents com l’expedient acadèmic i el pla d’estudis.
  • El teu títol legalitzat. És un tràmit que has de fer dins el territori espanyol abans de marxar (no és necessari en països que han firmat el conveni de l’Haia). El Ministeri d’Educació, Política Social i Esport ofereix tota la informació sobre el tràmit per a la legalització de títols espanyols universitaris o no universitaris. A Girona, hauràs de lliurar la documentació requerida a la Delegació del Ministeri (Subdelegació del govern) a Gran Via de Jaume I, 17 (972069118).
  • L’homologació del teu títol espanyol a la titulació equivalent del país de destí (que aquest tràmit sigui exigit, depèn totalment de la regulació del país de destí).

Algunes universitats ofereixen beques pròpies o opcions de finançament. A les seves pròpies webs podràs conèixer-les. 

Webs que et poden servir d’ajuda:

 

BEQUES UNIVERSITAT A L’ESTRANGER

BECA ERASMUS PLUS

Amb el programa de mobilitat europea Erasmus Plus els estudiants de grau universitari tenen l’opció d’anar a cursar durant un període de temps a una altra universitat algunes assignatures relacionades amb la seva carrera universitària. Per poder fer front a les despeses d’aquestes estades, el programa ofereix una beca mensual d’uns 300-400€.

Per poder demanar la beca, has d’haver estat seleccionat/da per fer una estada a una universitat europea, i l’oficina de relacions internacionals de la teva universitat t’informarà de com fer els tràmits.

BECA MOBINT

Per completar aquesta ajuda, a Catalunya existeix la Beca MOBINT, que ofereix la Generalitat de Catalunya, depenent de la modalitat hauràs de complir uns certs requisits.

BEQUES DE LA FUNDACIÓ ALEMANA HEINRICH BÖLL 

Són beques per a estudiar a Alemanya. La Fundació atorga beques aproximadament a 100 estudiants universitaris, graduats/des i estudiants de doctorat de totes les matèries i nacionalitats cada any, que cursin el seu títol a universitats de ciències aplicades (‘Fachhochschulen’) o universitats de les arts (‘Kunsthochschulen “).

Les persones becades han de tenir un expedient acadèmic excel·lent, participar social i políticament i que tinguin un interès actiu en els valors bàsics de la fundació: ecologia i sostenibilitat, democràcia i drets humans, autodeterminació i justícia.

https://www.boell.de/en/foundation/scholarships

BECA VULCANUS

És un programa que consisteix a realitzar pràctiques durant l’últim any de carrera al Japó. Inclou un seminari d’una setmana al Japó, un curs intensiu de 4 mesos de japonès i pràctiques durant més de mig any en una empresa japonesa. Els graus universitaris que s’admeten són els relacionats amb la informàtica, la química, l’enginyeria, la biotecnologia, física, telecomunicacions, etc.

El programa Vulcanus al Japó està subvencionat per l’empresa japonesa d’acollida i per l’EU-Japan Centre for Industrial Cooperation (Bèlgica). La beca cobreix el transport d’anada i tornada i les despeses bàsiques de manutenció. L’empresa d’acollida s’ocupa de l’allotjament durant els 12 mesos d’estada. 

L’oficina de relacions internacionals de la teva universitat t’informarà dels tràmits que et caldrà fer per optar a la beca.

El Japó ofereix altres beques per a estudiants relacionades amb estudis japonesos, investigació, professorat, etc. 

BECA IBEROAMÈRICA SANTANDER

Promogudes pel Banc Santander, s’adrecen a estudiants universitaris, per una estada de 6 mesos a una universitat d’Iberoamèrica. Cada estudiant seleccionat compta amb una dotació econòmica de 3000€.

https://www.becas-santander.com/es/program/becas-santander-iberoamerica-grado-2020-2021

A banda d’aquesta, ofereix altres beques adreçades a estudiants, universitaris i postgraduats: https://www.becas-santander.com/es/program/search

Guia de finançament a Europa: https://www.european-funding-guide.eu/es