19 de gener de 2022

Formació a l’estranger: ESO i Batxillerat

Si ets menor d’edat i marxes sol/a a cursar un any acadèmic fora, necessitaràs una autorització de menors per viatjar a l’estranger i molta planificació.

Es recomana començar a informar-se sobre les possibilitats per fer ESO o Batxillerat a l’estranger el primer trimestre del curs anterior (és a dir, entre setembre i desembre de l’any anterior a la partida).

Són molt pocs els estudiants que realitzen tots aquests tràmits per lliure. La majoria marxen a través d’agències privades que gestionen cursos acadèmics a l’estranger.

Realitzar un curs acadèmic per lliure:

La via més recomanada és anar per agència, ja que aquesta et facilita tots els tràmits, però si decideixes anar per lliure, hi ha diferents aspectes que hauràs de tenir en compte:

 • Hauràs de conèixer i entendre el sistema educatiu del país de destí.
 • Hauràs de buscar escoles o instituts on matricular-te i que estiguin reconeguts pel Ministeri d’Educació del país.
 • Hauràs de buscar allotjament, ja sigui a través de les Boarding Schools o bé intercanvi amb una família.
 • Et caldrà, entre altra documentació, disposar d’una autorització de menors per viatjar a l’estranger, a més de gestionar tràmits de visat o residència.
 • Et caldrà una assegurança que inclogui temes sanitaris i altres imprevistos.
 • És molt possible que el centre d’estudis et demani que acreditis un nivell d’idioma, així com acreditar altres requisits que demani el propi país de destí.
 • A la tornada, et caldrà tramitar la sol·licitud de convalidació del teu curs.

Webs on pots trobar informació sobre sistemes educatius:

Eurydice: xarxa europea de sistemes i polítiques educatives. Informació sobre sistemes educatius de països europeus. 

Study in Europe: Informació sobre sistemes educatius de països europeus. 

Ploteus i pàgines dels Ministeris d’Educació del país de destí.

Abans de signar cap programa, hauràs de tenir en compte les diferents opcions que se t’ofereixen i assegurar-te  que tots els detalls hi figuren al contracte.

Realitzar un curs acadèmic per agència:

Aquestes empreses s’ocupen de la majoria dels tràmits: busquen l’escola o l’institut, l’allotjament amb famílies o en residències d’estudiants, els vols o el transport que calgui, i a la tornada t’ajuden amb la gestió dels tràmits per poder convalidar el curs acadèmic.

ASEPROCE és l’Associació Espanyola de Promotors de Cursos a l’estranger, la qual integra l’AECAE (Agrupació Educativa de Cursos Acadèmics a l’Estranger) que és una agrupació d’empreses que promouen estades acadèmiques a l’estranger.

Aquestes agències passen periòdicament controls de qualitat i solvència, són empreses de confiança i amb garanties.

Hi ha 14 oficines a Catalunya que en formen part:

Enforex, Astex, Aston Herencia, Hes Idiomas, Midleton School Barcelona, ESL, Travel and Tuition, British Summer, Interway Barcelona (Barcelona).

Lingo Lingua (Vilafranca del Penedès)

English Summer  (Tarragona)

Opera serveis (Vilanova i la Geltrú)

Alternatives per cursar un any acadèmic a l’estranger

 • Batxillerat internacional (BI). Es pot cursar a través de Colegios del Mundo IB o de Colegios del Mundo Unido, que ofereixen beques per a realitzar un any a l’estranger.
 • Intercanvis amb el Rotary Club per a joves d’entre 15 i 18 anys. L’estudiant seguirà un curs escolar complet a l’estranger i la família espanyola rebrà un estudiant durant el mateix període.
 • AFS Intercultura. ASF és una organització de voluntariat internacional que promou programes d’intercanvi juvenil per estudiar en una escola pública, viure amb una família i participar en diverses activitats interculturals.
 • Beques per estudiar 1r de Batxillerat als Estats Units o al Canadà amb la Fundació Amancio Ortega. Solen oferir-se a l’octubre o novembre per a alumnat que està cursant 4rt d’ESO l’any en curs.
 • BEQUES USA iEduex (International Education Exchange) 

iEduex és una agència especialitzada en educació internacional que dissenya i gestiona Programes Escolars Internacionals per a estudiants de 8 a 18 anys, per a estudiar durant un any escolar a l’estranger. 

Concretament, iEduex convoca unes beques privades que permeten a joves estudiants d’entre 15 i 18 anys i mig cursar un any escolar als Estats Units en un High School públic amb un visat d’estudiant J-1. 

Per poder participar-hi, els estudiants no han d’haver finalitzat els seus estudis de secundària, i en funció de la nota mitjana que tinguin podran rebre la beca completa o parcial. Hi ha serveis inclosos dins del programa, però d’altres, com les despeses del viatge o l’assegurança mèdica, els ha de cobrir la família. 

www.ieduex.com/es/programa-becas/ 

 • BEQUES EUROPA

Iniciativa promoguda pel Banco Santander i la Universitat Francisco de Vitoria, en la qual se seleccionen alumnes preuniversitaris perquè comparteixin un viatge per Europa visitant les principals universitats i participant en un programa de conferències i trobades amb professionals del món acadèmic, polític i cultural, combinant amb activitats d’oci i culturals.

Hi poden participar joves de 1r de batxillerat, i el procés de selecció té diverses fases.

https://www.becaseuropa.es/

Convalidar els títols:

A partir de 4rt d’ESO s’han de convalidar els cursos a Espanya per poder continuar estudiant. Aquesta sol·licitud ha d’anar acompanyada dels títols o certificació acadèmica amb la traducció jurada i legalitzada (per a països extracomunitaris).

Trobaràs tota la informació sobre els requisits, documents i procediments a la pàgina web d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

En aquests enllaços trobareu tota la informació i beques per anar a estudiar a l’estranger: