29 de març de 2023

Afectivitat i Sexualitat

Què entenem per salut?


Salut és aquella manera de viure que es autònoma solidaria i joiosa (Jordi Gol, 1977)

La salut emocional és una part molt important d’aquest concepte ampli de salut i té a veure amb la manera com ens sentim, pensem o actuem en el nostre dia a dia. Implica un estat de benestar psicològic en què l’individu se sent bé amb si mateix, pot desenvolupar les seves capacitats, afrontar les situacions quotidianes d’estrès sense enfonsar-se, tenir relacions satisfactòries o treballar de forma eficient. Es relaciona, doncs, amb aspectes com estar motivat i tenir energia, seguretat i autoconfiança, o tranquil·litat i autocontrol, autoestima, entre d’altres.


Totes les persones poden en algun moment sentir-se angoixades per algun problema o incapaces de continuar amb les rutines i obligacions prèvies. Aquests sentiments són transitoris i es poden superar amb els recursos propis o l’ajuda de familiars o amics que ofereixen suport emocional…


Tanmateix, si aquesta ajuda resulta insuficient, és recomanable consultar professionals que puguin donar un assessorament més específic per resoldre la situació al més aviat possible i amb el menor patiment possible per a la persona.


És recomanable consultar el metge o metgessa de capçalera, el pediatre, la infermera o un servei mèdic especialitzat si teniu sentiments, pensaments o un nivell d’ansietat que us dificulten continuar amb les vostres responsabilitats i rutines, relacionar-vos amb la resta o descansar de forma adequada.


Recordeu que demanar ajuda quan la necessitem és una de les formes més importants de tenir cura de la nostra salut.

  • Recorda que tens uns referents de salut a la teva disposició, que són el teu metge de capçalera, pediatra o infermera, i pots demanar hora online a:
https://ws1.ics.gencat.cat/VisitesIServeis/programacio_visites/Visites.aspx
  • Si estudies a un centre de Secundària també tens una infermera a la teva disposició dins el Programa Salut i Escola, pots demanar hora al teu tutor o directament a la infermera del teu centre.
  • A més, l’Equip territorial pediàtric també disposa d’una adreça de correu electrònic on poder fer les teves consultes:

[email protected]

Fonamentalment quan parlem de sexualitat parlem d’amor, d’afecte, d’estima, o com li vulguem dir… però per damunt de com ho anomenem, habitualment ens referim a una sèrie de pensaments, de sensacions i d’emocions que tenen a veure amb l’atracció per una persona,i l’experiència amorosa i la sexual es basen, precisament, en aquests sentiments, a l’igual també que en el plaer i el desig.

És evident, però, que la manera de viure la sexualitat és diferent d’un persona a una altra. Cal entendre que no existeix una única sexualitat igual per a tothom, ja que de la mateixa manera que diferents persones tenim personalitats diferents i gustos diferents, també tenim diferents maneres de sentir i comportar-nos. Així, la forma com una persona viu la seva sexualitat es converteix en una construcció pròpia, és a dir, en el resultat d’un conjunt d’actituds i de vivències mediatitzades per les tradicions i costums de l’entorn on viu, com també de la seva biografia.

Un altre aspecte que cal tractar fa referència al respecte, si entenem les relacions sexuals com una activitat lliure i desitjada, és evident que cap de les dues persones no ha de sortir perjudicada. Per això no val ni l’engany, ni la pressió, ni la força. El respecte per l’altre es converteix així en una norma fonamental d’actuació i, no oblidem, el respecte per l’altre té a veure també amb el respecte per un mateix. Però també perquè ningú en surti perjudicat cal tenir també en compte la responsabilitat. Tant pel que té a veure amb la utilització de mesures per evitar l’embaràs i les infeccions de transmissió sexual, com per la sinceritat en la relació vers els propis sentiments i els dels altres.

Les relacions humanes són força complicades i, a vegades, hi intervenen egoismes, gelosies, enveges i sentiments de molts altres tipus, que poden ser difícils de dirigir en la direcció adequada.

Cal entendre les necessitats de l’altre, però també cal fer valdre les pròpies.

La sexualitat, en definitiva, perquè sigui gratificant, una persona l’ha de poder viure en llibertat, sense pors ni pressions, basada en la confiança i el respecte, en el diàleg i en el coneixement mutu, en coherència amb les pròpies conviccions i creences i, amb un grau suficient d’informació que permeti afrontar els possibles entrebancs que es puguin produir, aquest és el camí a seguir.

Per descomptat que tot això no passarà el primer dia…, però teniu tota la vida per anar aprenent…

Conclusió, quan tinguis dubtes, el millor es no dubtar més i consultar amb alguna persona experta que pugui ajudar a resoldre’ls!

A la Garrotxa existeixen diferents serveis que et poden informar i orientar sobre qualsevol dubte o situació. Si la por o la vergonya fan que prefereixis l’anonimat, també existeixen diferents recursos a la xarxa que et poden ajudar.

  • Recorda que tens uns referents de salut a la teva disposició, que són el teu metge de capçalera, pediatra o infermera, i pots demanar hora online a:

https://ws1.ics.gencat.cat/VisitesIServeis/programacio_visites/Visites.aspx

  • Si estudies a un centre de Secundària també tens una infermera a la teva disposició dins el Programa Salut i Escola, pots demanar hora al teu tutor o directament a la infermera del teu centre.
  • A més, l’Equip territorial pediàtric també disposa d’una adreça de correu electrònic on poder fer les teves consultes:

[email protected]

(A l’Oficina Jove de la Garrotxa)

Plaça Clarà, 6  2n pis d’Olot
Tel. 637369571

[email protected]
Horari: dilluns de 16 a 20h

Espai obert a tots els i les joves de la comarca per resoldre dubtes referents a la sexualitat: la primera vegada, orientació sexual, anticoncepció, infeccions de transmissió sexual, interrupció voluntària de l’embaràs,…

  • Servei d’Atenció Intergral a la Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere de la Garrotxa.

Servei adreçat a tota la població i molt especialment a aquelles persones que hagin patit, pateixin o siguin susceptibles de patir qualsevol situació de discriminació per LGTBIfòbia.

Atenem i acompanyem de manera gratuïta, professionalitzada i confidencial.

Posa’t en contacte si:

  • Desitges rebre informació i/o assessorament en qüestions relacionades amb la diversitat afectiva, sexual i de gènere.
  • Vols donar a conèixer alguna incidència relacionada amb aquest tema.
  • Estàs patint algun tipus de discriminació i vols efectuar una denuncia, a nivell administratiu, penal o laboral.
  • Necessites atenció social, acompanyament psicològic o terapèutic, o assessorament jurídic.
  • És un servei anònim, gratuït, professional i confidencial.

[email protected]

Web del Servei: 

Enllaços i adreces d’interès: